След като стана ясно, че има проблеми с новите АТСС (Автоматизирани технически

...
След като стана ясно, че има проблеми с новите АТСС (Автоматизирани технически
Коментари Харесай

Ето в кои 3 случая електронният фиш от триногите на КАТ може да бъде отменен

След като стана ясно, че има проблеми с новите АТСС (Автоматизирани механически средства и системи) за надзор на скоростта ARH CAM S1, се сътвориха предпоставки за обжалване на издадените въз основа на тях електронни фишове. Това изясни пред " Труд " юристът Атанас Константинов от Института за пътна сигурност. По думите му жителите, които се усещат ощетени при издаване на електронен фиш въз основа на снимане с камерите на триноги, могат да го апелират, само че това би трябвало да става, откакто се преценят предпоставките за обжалване във всеки самостоятелен случай, защото не всички устройства от този вид дават недостатъци. Константинов посочи 3 случая, при които би могло да се стигне до анулация на наказването.

На първо място  фабричната конфигурация на лазера да засича коли, движещи се до 130 км/ч, изцяло изключва използването на устройствата по автомагистралите, защото там ограничаването на скоростта е 140 км/ч, което значи, че тези устройства не могат да засекат МПС, движещо се даже с ограничаването на скоростта, планувано в закона. Издаден електронен фиш от такова устройство би бил изцяло незаконосъобразен и би трябвало да бъде анулиран, в случай че се апелира по законно открития ред.

На второ място някои от мобилни АТСС за надзор на скоростта ARH CAM S1 дават недостатък и не разпознават в цялост номера на снимания автомобил, което не дава опция на административно-информационната система или наказващия орган да дефинира с акуратност лицето направило нарушаването, което още веднъж е безспорна причина за анулация на подобен електронен фиш като незаконосъобразен.

На трето място в някои случаи при съществуване на няколко МПС дефектните устройства снимат автомобила, който е най-близо до устройството, а друг, който се движи с превишена скорост. По този метод административно-информационната система или наказващият орган вменяват виновност за осъществено административно нарушаване на лидер, който в реалност не го е направил. В тези условия публикуван електронен фиш още веднъж е незаконосъобразен, само че в съответният случай ще бъде извънредно мъчно да се потвърди това, в случай че са изпълнени всички повелителни правила при издаването му.

Много е значимо след ремонт на механически средства те да бъдат тествани и сертифицирани правилно и да имат публикуван протокол от Българския институт по метрология, акцентира юристът.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР